PRAVO NA ŽIVOT

Planirali smo troje, priželjkivali dvojke, a sada bi jedno ispunilo nase snove

04.10.2011.

Novo udruženje

Počelo sa radom Udruženje za humanu reprodukciju „Novi život“

  • Osigurana lica imaju pravo na potpomognutu oplodnju

Udruženje za humanu reprodukciju „Novi život“ održalo je danas 30. septembra 2011. godine, press konferenciju kako bi se javnost upoznala sa ciljevima i radom ovog Udruženja. Naime, osnivači Udruženja su grupa građana, bračnih parova iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koji imaju problem da ostvare roditeljstvo normalnim putem, te na ovaj način, udruživanjem – pokušavaju pomoći sebi i drugima koji imaju sličan problem.
- Ovo je prvo Udruženje ovog tipa registrirano na području cijele Bosne i Hercegovine i nadam se da će ostvariti svoja prava koja imaju i svi drugi stanovnici susjednih država kada je riječ o finansiranju vantjelesne oplodnje, jer se u većini zemalja problem neplodnosti uglavnom sufinansira – istakla je dr. Suada Tinjić,  članica Udruženja humana reprodukcija „Novi život“ i direkorica PZU ginekološke poliklinike „Korak do života“ koja pomaže rad Udruženja.
- Udruženje je registrovano 13. septembra ove godine, a članovi Udruženja mogu postati svi pojedici ili parovi koji imaju problema da ostvare roditeljstvo prirodnim putem. Očekujemo podršku od našeg ministarstva zdravstva, fondova osiguranja i medicinske industrije, kako bi nas pomogli da ostvarimo pravo na roditeljstvo kao i sve druge porodice – istakla je Refija Šišić, predsjednica Udruženja „Novi život“.

Kako stoji u statutu jedni od osnovnih ciljeva i djelatnosti Udruženja „Novi život“ jesu savjetovanja u ostvarivanju prava na rađanjei roditeljstvo metodama humane reprodukcije, edukacija o zdravstvenoj zaštiti majke, djece i cijele porodice, pomoć i podrška porodicama koje imaju problema sa začećem prirodnim putem:
- Želimo da pomognemo svima onima koji se nalaze u istom problemu kao i mi, da povećamo broj rođene djece, niko od nas to sebi trenutno ne može priuštiti, zato smo i osnovali ovo Udruženje, ovim putem apelujemo na medije, ministarstva zdravstva i na fondove koji nam  mogu pomoći u ovome što radimo – istakao je Hajriz Šabanović, predsjednik skupštine Udruženja.
Press konferenciji je prisutvovao i dr. Hidajet Rahimić, predsjednik skupštine Ljekarske komore Tuzlanskog kantona koji je istakao da će Ljekarska komora u svim planovima i programima u budućem radu podržati aktivnosti Udruženja „Novi život“.
Posebno interesantan podatak i novina za sve prisutne na današnjoj press konferenciji bila je i informacija iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, a to je da osigurana lica imaju pravo na potpomognutu oplodnju:
- Osnovnim paketom prava osiguranih lica utvrđeno je da osigurana lica imaju pravo na potpomognutu oplodnju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja u dva pokušaja, pod određenim uslovima, znači ako je medicinski indicirano, ako postoji mogućnost da se vantjelesna oplodnja odradi i da osoba ženskog pola nije starija od 35 godina, dok za muškarce nema ograničenja -  istakla je Aida Hadžić, pomoćnik direktora za pravne poslove u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Prema riječima Aide Hadžić Zavod za javno zdravstvo TK ove godine obratio se i Ministarstvu zdravstva TK kako bi se našao način kako da se osiguranim licima približi njihovo pravo na potpomognutu oplodnju.
- U tom smislu prema mojim informacijama ministrica zdravstva je obavila nekoliko intervjua sa zdravstvenim ustanovama koje se bave tim načinom liječenja i stav je bio da je to lični odnos pacijenata sa doktorima koji pružaju takve usluge, i da bi bilo najbolje da pacijent sam bira zdravstvenu ustanovu, a da Zavod odredi iznos koji on priznaje u toj cijeni. Mi smo tražili cijene zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika koji se bave vantjelesnom oplodnjom i u fazi je da se utvrdi ta cijena koju priznaje Zavod. Znači, u pravilu bi trebalo da bude da Zavod priznaje određeni iznos novaca, a da za taj iznos osigurano lice može tu zdravstvenu uslugu ostvariti bilo gdje u Bosni i Hercegovini ili van granica naše zemlje – zaključila je Hadžić.