PRAVO NA ŽIVOT

Planirali smo troje, priželjkivali dvojke, a sada bi jedno ispunilo nase snove

05.10.2011.

Vratiće se rode:)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izdvojiće u okviru "Nedelje djeteta" pola miliona maraka za finansiranje drugog postupka vantjelesne oplodnje.

Predsjednik Dodik je naglasio da društvo mora da pokaže odgovornost na ovom planu i najavio da Srpska naredne godine namjerava da sistemski riješi ovo pitanje i obezbijedi pet besplatnih procedura vantjelesne oplodnje parovima sa problemom steriliteta.

"Kao predsjednik Republike podržavam aktivnosti na formiranju instituta koji se bavi ovim i pitanjima priraštaja, i želim da se tome posveti veća društvena pažnja", rekao je Dodik poslije sastanka sa predstavnicima udruženja porodica sa problemima steriliteta, Fonda zdravstvenog osiguranja, demografskog zavoda. Sastanku su prisustvovali i ministri porodice, omladine i sporta i zdravlja i socijalne zaštite Nada Tešanović i Ranko Škrbić.

Dodik je izrazio nadu da će insistucije Predsjednik Republike, Vlada i Narodna skupština u narednim godinama usvajati najbolje moguće prakse viđene u svijetu kako bi bio obezbijeđen demografski priraštaj u Republici Srpskoj.

Tešanovićeva je navela da će Ministarstvo zdravlja u ovoj aktivnosti učestvovati sa 400.000 maraka, tako da će biti obezbijeđeno ukupno 900.000 KM, što je, kako je ocijenilam, veoma dobro.

Nacionalni koordinator RS za reproduktivno zdravlje Nenad Babić pozdravio je potez predsjednika Srpske kao dobar način brige o svim našim ljudima, ističući da se na ovaj način mogu dobiti zaokružene procedure vantjelesne oplodnje.

Snježana Misita, ispred više udruženja porodica koje se bore sa sterilitetom, zahvalila je svima koji su odlučili da podrže drugi besplatan postupak vantjelesne oplodnje i to sproveli u djelo u teškoj ekonomskoj situaciji.

Misita je naglasila da je porodicama koje se bore sa sterilitetom ovakva pomoć sada najpotrebnija, jer je to mnogima jedina nada da postanu roditelji.