PRAVO NA ŽIVOT

Planirali smo troje, priželjkivali dvojke, a sada bi jedno ispunilo nase snove

06.12.2011.

Možda Maribor!?

PAROVI KOJI PRIRODNIM PUTEM NE MOGU DA DOBIJU DJECU OSUĐENI NA NEIZVJESNOST

Kasni novac za vještačku oplodnju

■Iz Fonda zdravstvenog osiguranja obećavaju da će neizvjesnost uskoro biti okončana isplatom novca

U Republici Srpskoj je već postala praksa da se obećanja daju olako, a da je njihova realizacija spora ili najčešće nikakva. Dug je put od zvaničnog obećanja do njegovog ostvarenja. Parovi kojima je prije dva mjeseca u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika obećano pola miliona maraka za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje još čekaju novac. Porodice koje prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo osuđene su na neizvjesnost i čekanje. U banjalučkom udruženju osoba koje imaju problem sa ostvarivanjem potomstva kažu da iz Fonda zdravstvenog osiguranja obećavaju da će neizvjesnost uskoro biti okončana iplatom sredstava. Vantjelesna oplodnja zasad se radi samo u jednoj klinici u RS. Resorni ministar obećava da će parovi koji žele djecu uskoro dobiti još jedno mjesto na kom će se obavljati postupak vantjelesne oplodnje.
–To je bio razlog zbog kojeg smo pokrenuli inicijativu da se ostvari saradnja na relaciji Univerzitetsko- klinički centar Banjaluka i Klinička bolnica u Mariboru čiji bi stručnjaci dolazili i kod nas obavljali čitavu proceduru. Tako bi bračni parovi imali mogućnost da se podvrgnu vještačkoj oplodnji na dva mjesta u Banjaluci- kaže Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. Vantjelesna oplodnja u prosjeku košta oko 5.500 maraka. Neke pacijentkinje moraju da primaju hormonsku terapiju što postupak čini znatno skupljim.
–Ukupna terapija vantjelesne oplodnje je veoma skupa. Zavisno od godina i hormonskog statusa pacijentkinje, terapije koštaju od 2.000 do četiri hiljade maraka, jer svaki dan moraju primati hormone. Jedna injekcija košta 70 maraka, a nekad primaju i do četiri - pet injekcija dnevno- kaže Sanja Sibinčić, banjalučki ginekolog. Iz sredstava osiguranika Fond zdravstva u RS finansira jedan pokušaj začeća, za parove kojima je to jedina mogućnost, uz određena ograničenja u vezi sa životnim dobom žene. U regiji su svi otišli mnogo dalje. U Sloveniji je besplatno čak šest, u Srbiji i Hrvatskoj po tri, a u Crnoj Gori dva pokušaja vantjelesne oplodnje. Ženama do 38 godina Fond zdravstva RS plaća vantjelesnu oplodnju u iznosu od oko 5.600 maraka. Od 38 do 40 godina Fond finansira 50 odsto, a onima od 40 do 42 godine starosti 30 odsto iznosa. Zbog visoke cijene tretmana vantjelesne oplodnje mnogi bračni parovi bili su prinuđeni da podižu kredite ili su odustajali zbog nemaštine. Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS prihvatio je nedavno izmjene pravilnika o sufinansiranju troškova vantjelesne oplodnje kojim je pomjerena starosna granica za besplatni drugi pokušaj s 38 na 40 godina za žene kojima u stoprocentnom iznosu Fond refundira troškove prvog pokušaja vantjelesne oplodnje. Predviđeno je da se sredstvima iz Fonda finansira 50 odsto ukupne cijene postupka vantjelesne oplodnje kod žena od 40 do 42 godine starosti. S.D.